Tandoori krydderi

tandoori

Tandoori krydderi kan man let lave derhjemme. Krydderiet minder på mange måder om garam masala krydderi, bortset fra dem karakteristiske røde farve. Den røde farve kommer fra et farvestof og da jeg ikke synes at farvestoffer hører hjemme i madvarer, har jeg undladt det i min blanding.

Mængde: 1 portion

Tilberedningstid: 10 minutter

Ingredienser til hjemmelavet tandoori krydderi:

  • ½ tsk solsikkeolie
  • 3 tsk spidskommen frø
  • 2 spsk hele koriander frø
  • 2 spsk paprika
  • 2 stk gurkemeje
  • 2 tsk salt
  • 3 friske grønne chilier
  • 8 cm ingefær
  • 4 fed hvidløg
  • 4 dl yoghurt
  • 2 lime

Opskrift hjemmelavet tandoori krydderi:

  1. De hele krydderier ristes af på en varm pande med olie. Vend dem und til krydderierne begynder at afgive duft, det tager 2-3 minutter.
  2. Afkøl og knus de hele krydderier med paprika, gurkemeje og salt i en morter.
  3. Hak de 3 chilier fint og riv hvidløg og ingefær.
  4. Bland det hele sammen og giv det evt. en tur en krydderikværn.
  5. Tandoori krydderiblandingen er nu klar til at blande med yoghurt og limesaft. Herefter blandes det kød du gerne vil marinere i, fx. kylling eller rejer.

TIP: Tandoori krydderiblandingen kan sagtens gemmes nogle uger i køleskabet, hvis du ikke vil bruge det hele på en gang. Så skal du bare vente med at blande yoghurt og limesaft i.

Tandoor:

Indiske retter med tandoori krydderi laves traditionelt i en tandoor. En tandoor en en lerovn, som er cylinderformet. Ovnen bruges til madlavning i mange asiatiske lande, men en specielt udbredt i Indien og Pakistan. Tilberedning i en tandoor har den fordel at ovnen bliver meget varm, man kan derfor stege kødet ved høj varme i kort tid. Det betyder at kødet bevarer sin saftighed, samtidig med at det gennemsteges. Ovnen opvarmes normalt med træ og bruges blandt andet til at tilberede kød, fisk, grønsager, naan og chapati brød. Man kan dog sagtens bruge en almindelig ovn eller pande til at tilberede tandoori retter i.

 

Tags: , ,

6 Responses to “Tandoori krydderi”

  1. Kirsten utzon 25/03/2015 at 16:19 #

    Sikke nogle skønne opskrifter du har samlet. Jeg kan godt lide din tilgang til madlavningen og dit mantra (hvis man kan det det et mantra) om at unødige farve og kunstige smagsstoffer ikke hører hjemme i madlavningen. Det hører ikke hjemme nogen steder..

    • Sara 28/06/2015 at 13:19 #

      Hej Kirsten.

      Dejligt at du kan lide vores hjemmeside!
      Vi er helt enige om at unødig farve og kunstige smagsstoffer ikke hører hjemme i madlavningen.
      Heldigvis kan man finde masser af naturlige farvemidler, hvis man er lidt kreativ.

      Venlig hilsen
      Sara

  2. Kirsten utzon 25/03/2015 at 16:25 #

    PS. Ved du hvor man kan købe en tandoor henne? Har du en opskrift på kartofler med spinat? Dine opskrifter er rigtig gode.. :-)

    • Sara 28/06/2015 at 13:23 #

      Hej igen

      Jeg tror desværre ikke det er muligt at købe en tandoor i danmark. Jeg har i hvert fald endnu ikke fundet en. Jeg har desværre ikke en opskrift på kartofler med spinat. Tusind tak for komplimentet :-)

      Venlig hilsen Sara

  3. Dorthe Mortensen 03/09/2015 at 09:00 #

    Hej Sara. Jeg er vild med indisk mad 🍴 men kan man ikke fryse denne krydderblanding? Jeg leder også med lys og lygte efter en opskrift med spinat og lam og nogle brød med kartofler 🍠 og spinat? Håber du kan hjælpe mig 🍴 Tak for gode opskrifter 🍴

    • Sara 13/09/2015 at 20:03 #

      Hej Dorthe

      Tak for din kommentar, her kommer svar på dine spørgsmål. :-)

      Jeg vil ikke anbefale at fryse krydderblandingen. Tørrede krydderier egner sig generelt ikke til frost, da de hurtigt mister smagen. Du kan derimod sagtens fryse friske krydderurter som fx. koriander.

      Jeg har desværre ikke så mange opskrifter med spinat, men du kan måske tilføje det til denne ret med lam: http://indisk-namnam.dk/lamikarry/.

      Brød med kartofler er meget brugt i Indien. Jeg har mest fået det i chapati brød. Du skal bruge kogte mosede kartofter (uden væske) og denne opskrift på chapati: http://indisk-namnam.dk/chapati/. Mellem punkt 3 og 4 putter du lidt kartoffelmos på dejen og pakker det ind. Derefter skal du rulle det meget forsigtigt ud og følge resten af opskriften. Det kræver lidt øvelse og ud kan med fordel tilføje lidt mere vand til dejen, så den bliver nemmere at arbejde med. Du kan også tilføje spinat til dejen, men søg for at få så meget væske som muligt fra spinaten inden den tilføjes i dejen, ellers bliver dejen nemt for våd.

      Håber du kan bruge det til noget, god fornøjelse.

      Venlig hilsen
      Sara

Skriv et svar