Samosa

Samosa

Samosa

Samosa er en indisk ret, som ofte anvendes som forret eller snack. Samosa består typisk af en kartoffel masse med krydderier, løg og ærter. Samosa fyldet fordeles i små pakker af dej, som frituresteges til de er gyldne og sprøde. Denne opskrift indeholder ingredienserne til en traditionel indisk vegetar samosa. Men den findes i mange andre varianter, både med og uden kød.

ca. 20 stk

Ingredienser til samosa:

  • 1 pakke filodej
  • 2 spsk solsikkeolie
  • 200 g frosne ærter
  • 3 løg
  • 300 g kartofler
  • ½ rød chile
  • 1½ stk salt
  • 1 stk garam masala
  • 2 stk spidskommen
  • saften fra ½ citron
  • ½ liter solsikkeolie

Samosa opskrift:

  1. Skræl kartoflerne og skær den i små tern på ½ x ½ cm. Kog dem til de er møre i ca. 15 minutter. Lad ærterne koge med de sidste par minutter.

  2. Varm 2 spsk olie op i en wok eller pande. Hak løgene fint og steg dem i olien til de begynder at blive blanke.

  3. Tilsæt finthakket chili, garam masala og spidskommen og steg det af på panden i 2-3 minutter.

  4. Tilsæt de møre kartofler og ærter, salt og citronsaft. Smag til.

  5. Filodejen skæres i lange strimler, så de er ca. 7 cm brede.

  6. Placer en stor spiseskefuld samosa fyld i enden af en strimmel filodej og fold den til en trekantet pakke.

  7. Varm den ½ liter olie op i en wok eller frituregryde. Den er varm nok når enden af en tændstik syder ved berøring med olien.

  8. Steg 3-4 samosa pakker af gangen. De er færdige når de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på køkkenrulle inden de serveres.

TIP:  Den hurtigste og nemmeste måde at tilberede lækre sprøde samosa er at benytte en frituregryde. På den måde undgår man problemer med at olien bliver enten for varm eller for kold. Desuden kan frituregryder købes relativt billigt, der er dog stor forskel på kvaliteten, så man skal se sig for inden man køber. Jeg anbefaler denne gryde, som er billig og nem at bruge.

TIP:  Hvis du ønsker en fedtfattig samosa, så kan man også benytte sig af en ActiFry. Med en ActiFry kan du lave mange forskellige retter med en væsentligt lavere fedtindhold. Ved hjælp af varmluft i cirkulation efterligner ActiFry den klassiske frituregryde på en fedtfattig måde. Køb din ActiFry her.

Variationer af samosa:

Samosa laves ofte vegetarisk i Indien, det skyldes dels at mange indere er vegetarer og dels at kød er relativt dyrt. Varianter med kød er mere udbredt i danmark, som for eksempel samosa med oksekød og samosa med kylling. I virkeligheden er det kun fantasien der sætter grænser med hensyn til samosa fyld.

Samosa steges normalt i olie, men hvis du gerne vil have en lidt mere fedtfattig samosa, kan du lave samosa bagt i ovn, følg ovenstående opskrift, men bag i ovnen ved 225 grader i ca. 20 minutter. De bliver ikke lige så lækre som ved friturestegning, men meget sundere.

Samosa dej kan du også sagtens lave selv. Jeg har brugt filodej fordi det er nemt, dog kræver det at man har styr på det med at folde. Bruger du i stedet butterdej eller hjemmelavet dej kan du blot lukke enderne sammen med en gaffel, på samme måde som man gør med for eksempel pirogger.

http://www.youtube.com/watch?v=v38-9sr-Opc

Tags: , , , ,

6 Responses to “Samosa”

  1. Marie 28/06/2013 at 12:11 #

    Sara – hvordan folder du samosaerne så de ikke “åbner” sig?

    • Sara 12/07/2013 at 16:04 #

      Hej Marie

      Mange tak for din kommentar. Samosaerne er faktisk ikke så svære at folde, når man lige får det lært! Jeg laver en foldevejledning snarest.

      Venlig hilsen
      Sara

  2. Ditte Møballe 23/06/2015 at 15:20 #

    I mange asiatiske madbutikker har de foldede samosadejtrekanter på frost til rimelige priser, som man kan putte fyldet i, og så skal man bare lukke den øverste flap ned over og klistre den fast med enten lidt vand eller æggehvide.
    Venlig hilsen Ditte

    • Sara 28/06/2015 at 13:24 #

      Hej Ditte

      Tak for tippet, det må jeg prøve!

      Venlig hilsen Sara

  3. Luna 30/12/2015 at 20:41 #

    Hej!

    Super opskrift 🙂

    Hvordan opbevares samosaerne bedst hvis de skal gemmen til dagen efter/et par dage? 🙂

    • Sara 10/01/2016 at 13:43 #

      Hej Luna

      Samosaerne skal helst spises lige når de er lavet. De mister hurtigt sprødheden, hvis man gemmer dem.
      Måske kan du gemme dem i køleskabet, lune dem i microovnen og så stege dem sprøde igen?
      Jeg har ikke prøvet det selv, men det kunne godt virke 🙂

      Lad mig høre hvordan det går 🙂

      Venlig hilsen Sara

Skriv et svar