Naanbrød

Naanbrød

Naanbrød

Naanbrød er et lækkert indisk brød, som bliver brugt til at neutralisere den stærke og krydderede indiske mad, og derudover til at skovle samt suge alt maden op (da inderne ikke bruger bestik i samme omfang som os).

Naanbrød bliver oprindelig bagt på ydersiden af en varm ler ovn kaldet tandoori ovn. Når brødet er færdig bagt begynder det, at slippe og derefter falde ned fra tandoori ovnen. For at opnå samme gode og autentiske naanbrød, kan man bage brødet på en pande, på en stenplade i en ovn eller direkte på bunden af ovnen (dog skal der lige drysses lidt mel på bunden af ovnen, for at undgå at naanbrødet brænder fast). Der findes mange forskellige opskrifter på naanbrød, men her er to varianter – den ene opskrift er med smør og den anden uden – prøv begge og bedøm selv hvilken opskrift du foretrækker.

Hver af de to opskrifter giver ca. 6 -7 naanbrød.

1. opskrift (med smør)

Ingredienser:

  • 3 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 dl yoghurt naturel (syrnet yoghurt)
  • 1 æg
  • 100 g smeltet smør
  • 1 strøget spsk. salt
  • 1 strøget spsk. sukker
  • 700 g hvedemel
  • Olivenolie til pensling
  • Nigellafrø
  • Evt. 2 fed hvidløg

 Naanbrød opskrift (1):

  1. Rør gæren ud i vandet
  2. Derefter tilsættes yoghurt, æg, smeltet smør, salt og sukker og rør det sammen.
  3. Tilsæt nu melet og ælt dejen smidig og glat.
  4. Placere den færdigæltede dej tildækket et lunt sted, og lad dejen hæve i ca. 1 time.
  5. Når dejen er hævet færdig vendes den ud på et bord og deles i 6-7 lige store dele – alt efter hvilken størrelse naanbrød man ønsker og foretrækker.
  6. Lad nu dejen hæve yderligere 30 min.
  7. Derefter formes de 6-7 dele dej til flade aflange brød.
  8. Naanbrødene pensles med olivenolie og derefter drysses med nigellafrø.
  9. Bag naanbrødene enten i ovnen i ca. 10 min ved 250 grader – til de er flotte og gyldne, eller bag dem på panden i ca. 5 min ved mellem varme (3 min på den ene side og 2 minutter på den anden side) – også til de er lækre og gyldne . Ved at bage naanbrødene bliver deres udtryk lidt mere rustik og autentisk.

TIP

  • For at tilføre naanbrødene lidt ekstra smag, kan der blandes lidt presset hvidløg i den olie der bruges til pelsning.
  • Derudover kan nigellafrøene erstattes med andre frø og urter – evt. birkes, koriander, sesam, rosmarin, groft havsalt mm.
  • Hvis man ønsker et mere mættende og sundere alternativ til den klassiske naanbrød med hvedemel kan hvedemelet erstattes med speltmel eller fuldkornshvedemel (gode til madpakker)

Tip! Indisk brød er kendetegnet ved et tyndt sprødt ydre og en lækker blød og luftig midte. Det indiske brød bliver sådan fordi det bages ved meget høj varme, ofte ved åben ild eller på gaskomfur. De danske køkkener er ikke gearet til at skabe så høj varme, derfor er det en rigtig god ide at benytte en bagesten. Bagestenen kan netop efterligne den høje varme, så dit indiske brød bliver helt perfekt. Det bedste er at købe en pizzasten med tilhørende bagespade. det koster ikke ret meget og gør altså en kæmpe forskel for dit bagværk. Jeg anbefaler dette sæt.

2. opskrift (uden smør)

Ingredienser:

  • 1½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 strøget tsk. sukker
  • 1 strøget tsk. salt
  • 1 dl yoghurt naturel (syrnet yoghurt)
  • 350 g hvedemel
  • Olivenolie til pelsning
  • Nigellafrø
  • Evt. 2 fed hvidløg

Naanbrød opskrift (2):

  1. Først lunes mælken og derefter udrøres gæren i mælken.
  2. Salt, sukker og yoghurt blandes efterfølgende deri og lad hele blandingen trække i ca. 15 min
  3. Kom nu melet i, lidt ad gangen, og ælt det til en blød, smidig dej.
  4. Placere den færdigæltede dej tildækket et lunt sted, og lad dejen hæve i ca. 1 time.
  5. Del derefter dejen ud i 6-7 dele, hvorefter de rulles – som tynde runde eller aflange brød.
  6. Pensl evt. med lidt olie, og drys derefter med nigellafrø.
  7. Naanbrødene bages i en forvarmet ovn på 220 grader i ca. 6 min – til naanbrødene begynder at blive gyldne og sprøde.
  8. Naanbrødene kan som sagt også bages på en varm pande med olie. penslet med olie i 3-4 minutter på den ene side og 1-2 minutter på den anden. Når naanbrødene er færdig bagte er det en god idé at lægge et viskestykke over.

Tip! Indisk brød er kendetegnet ved et tyndt sprødt ydre og en lækker blød og luftig midte. Det indiske brød bliver sådan fordi det bages ved meget høj varme, ofte ved åben ild eller på gaskomfur. De danske køkkener er ikke gearet til at skabe så høj varme, derfor er det en rigtig god ide at benytte en bagesten. Bagestenen kan netop efterligne den høje varme, så dit indiske brød bliver helt perfekt. Det bedste er at købe en pizzasten med tilhørende bagespade. det koster ikke ret meget og gør altså en kæmpe forskel for dit bagværk. Jeg anbefaler dette sæt.

Hvorfor lave naanbrød?

Naanbrød er velegnet til samtlige indiske retter eller som en god lille appetizer eller snack. Dets neutrale smag gør naanbrødet perfekt til at suge de sidste rester op fra tallerknen, og samtidig er det elsket af de fleste.

Naanbrødet er blevet mere og mere populært og efterhånden blevet en fast brød alternativ på brødhylden i supermarkedet – og det understreget også naanbrødets alsidighed – det kan bruges som tilbehør til mange andre retter end blot indiske og derudover er det blevet et velanset brød til madpakken eller som supplement til en sund salat eller suppe. Derfor kan naanbrødet nydes året rundt på alle tidspunkter på døgnet.

Prøv én af vores to varianter – eller dem begge, og find din personlige fortrukne måde at nyde disse lækre naanbrød. God fornøjelse.

Tags: , , , , ,

No comments yet.

Skriv et svar